Zaterdag passeerden we toevallig Aarschots grootste speelgoedwinkel en bedachten we onszelf al langer naar een Vlaamse Trivial Pursuit op zoek te zijn. Ik ken de eigenaars al van kleins af aan en wist 100 % zeker dat we onze zoektocht met een positieve noot zouden beëindigen. Eenmaal binnen werden we echter teleurgesteld: de originele versie was niet in voorraad. Winkeluitbater Marc schoot ons ter hulp: tussen zijn 2.000 verschillende gezelschapsspellen zat een beter quizgezelschapsspel. We mogen onze beide handjes kussen dat we niet voor Trivial Pursuit zijn gegaan, want Betterwizzer is een heel pak beter! 

Er zijn twee vergelijkingen tussen het alom gekende Trivial Pursuit en het Deense Bezzerwizzer die steek houden: het zijn twee quizboardgames én er zijn categorieën. In Trivial heb je er echter slechts zes, in ons nieuw gezelschapsspel niet minder dan twintig. In de doos zitten standaard 4.000 vragen, zonder invloeden vanuit het Nederlandse grondgebied overigens, waardoor onze interesse meteen was gewekt. Er is echter meer: ook tactische spelers kunnen hun vernuft uitbuiten, het is niet enkel beperkt door ‘geluk met de vragen te hebben’.

Bezzerwizzer kan met maximum vier teams worden gespeeld. Hoe groot je die zelf maakt, is ergens onbelangrijk, al moet je natuurlijk samen, zonder al te veel discussie, een antwoord op de vragen formuleren. Bij het begin van het spel trekt elke ploeg vier categorieën uit het zwarte duistere zakje. Die leg je vervolgens op je bordje neer, maar je moet er een waarde aan toewijzen. Gaande van 1 tot en met 4 deel je je vragen in: welke denk je goed te kunnen beantwoorden en welke categorie ligt je minder goed? Een juist antwoord laat je dan respectievelijk 1, 2, 3 of 4 vakjes verder wandelen op het spelbord. Wie als eerste twintig vakjes overwint, bereikt het einde van het vierkante bord en is de winnaar.

Om de finish eerlijk te laten verlopen, moet elke ploeg wel evenveel vragen gekregen hebben. Per ronde wordt namelijk de vraag voor 1 punt aan iedereen gesteld, dan die voor 2 punten, enzoverder. Als er dan, na zo’n tussenbeurt, meerdere ploegen gelijktijdig over de eindstreep hinkelden, volgt er een finaleronde. Daarbij worden alle categorieën in de zak gestopt en trekken de finalisten beurtelings een blokje. Beantwoorden ze de vraag over die specifieke vraag als enige correct, terwijl de mededingers dat niet doen, dan is de winnaar gekend.

De tactiek wordt nog verder uitgebreid met één Zwap-steen en twee Bezzerwizzer-stenen. Dat Duitsklinkende woord betekent evenveel als ‘beterweter’ en daar draaien die laatstgenoemde steentjes dan ook om: je beweert ermee dat je de volgende vraag van een tegenstrever juist zal beantwoorden, terwijl de tegenploeg dat volgens jou niet zal kunnen. Beslis je dat vooraleer de vraag wordt gelezen, dan kan je 3 punten winnen, indien je pas nadat je vraag hebt aangehoord besluit het steentje in te zetten, win je 1 punt bij een juist antwoord. Een fout antwoord levert overigens een minpunt op. De Zwap-steen is simpeler in gebruik: je kan er twee stenen mee van plaats wisselen: eentje ruilen met de tegenstanders, of de volgorde bij die opponenten naar de vaantjes helpen, het kan je een stapje dichter bij de overwinning brengen.

Tot slot mag ik niet vergeten de nadruk op het aantal categorieën te leggen: er zijn er maar liefst 20! Aardrijkskunde, kunst & cultuur, film, radio & tv, enzoverder. De vragen zijn bovendien, zoals ik reeds zei, allemaal neutraal of op z’n minst Vlaams, maar nooit gebaseerd op Nederlandse politici, schrijvers of gebeurtenissen. Een gigantisch voordeel dat als kers op de quiztaart fungeert!