Het Italiaans restaurant Etna Trattoria, een echte Siciliaanse keuken zelfs, bekleedt op Tripadvisor nummer zes van de Leuvense eetgelegenheden. Met zeer hoge verwachtingen begaven wij ons naar de Tiensestraat in Leuven waar het restaurant naast boekenwinkel Acco gelegen is.

Zo’n warme welkom als bij Etna Trattoria maak je raar of zelden mee. Van bij de ontvangst waren we meteen verliefd op het restaurant. De eigenaar ontving ons oprecht vriendelijk en door zijn Italiaans accent, het gebrekkige Nederlands dat de authenticiteit de hoogte in stuwde en de knusse inrichting waanden we ons meteen in Sicilië. We namen plaats aan een ruime tafel achteraan in het restaurant die omgeven was door talloze mooie schilderijen en nabij de openhaard gepositioneerd was.

Als aperitief kozen we voor roséwijn. Deze Vini Lombardo Nero D’Altura 2013, dankuwel aan de Vivino-applicatie voor het bijhouden van al onze wijnconsumpties, was echter niet per glas te verkrijgen dus gingen we meteen voor een hele fles. De wijn was overheerlijk, maar kostte ons wel, en dat werd niet meteen verteld, 22 euro. Goed, online betaal je hier blijkbaar al snel 12 euro voor, dus die marge is niet meer dan logisch, maar een heads-up zou tof zijn. Daarnaast bestelden we nog twee soorten bruschetta: de traditionele en deze belegd met drie verschillende tapenades. Op een bedje van rucola en balsamicoazijn waren deze een streling voor het oog en bovendien vooral subliem van smaak.

Als hoofdgerecht koos Michael voor een van de drie pasta’s en ik opteerde voor de suggestie van vis. De naam van de vissoort is me jammer genoeg ontgaan; de gastheer wist de Nederlandstalige benaming namelijk ook niet. Na meer dan drie kwartier wachten werden we uit ons lijden verlost en kregen we onze hoofdgerechten voorgeschoteld. Michaels pasta kwam in een klein ovenschaaltje en was lekker gegratineerd. Mijn vis was overheerlijk van smaak, maar ondanks dat hij gefileerd was, vond ik hier en daar toch nog enkele graatjes terug en dat is voor mij altijd een afknapper. We hebben gelukkig meer positiefs dan negatiefs te rapporteren, maar eerlijk is eerlijk.

We hadden eerlijk gezegd ons buikje al rond gegeten, maar de voorbije twee gangen hadden ons zo gesmaakt dat we de verleiding voor een dessertje niet konden weerstaan. Michael ging voor de verwenkoffie en ikzelf koos voor de chocolade souffle. Beide dessertjes werden gepresenteerd op een soort van steen en zagen er uit als een soort van kunstwerk, maar bovenal was het weer een bommetje van smaak. Michael, de man met de grote maag, was wel een tikkeltje teleurgesteld in de beperkte omvang van zijn verwennerij en bovendien had hij zijn koffie al een kwartier achterover geslagen toen de desserts werden geserveerd.

Uiteindelijk betaalden we een kleine honderd euro voor een supergezellige avond en een culinaire topper. Niets om elke week te doen maar volgens ons beiden vast en zeker een aanrader. Etna Trattoria is zijn zesde plaats op Tripadvisor meer dan waard.