Als leerkracht Engels, ICT en STEM zitten er veel te weinig uren in mijn dagdagelijkse leven om mij in alle hobby’s te verdiepen waarin ik geïnteresseerd ben. Toch probeer ik regelmatig een Engelstalig boek te verorberen en ditmaal was het de beurt aan Fluke: The Maths and Myths of Coincidences. Een vertaling is er momenteel niet beschikbaar, dus meteen een waarschuwing: het is vrij zware lectuur voor zij die geen regelmatig met de Engelse taal aan de slag gaan. Het boek is echter zo verdomd interessant dat een korte recensie zeker niet mag ontbreken.

Wat heeft een gepensioneerde professor in de wiskunde beter te doen dan het schrijven van boeken? Het lijkt er alleszins op dat Joseph Mazur sinds 2005 stevig in de pen is gekropen en het eerste boek dat ik van hem heb gelezen, was meteen ook zijn meest recente. Fluke: The Maths and Myths of Coincidences probeert een wiskundige uitleg voor alledaagse toevalligheden te formuleren waarbij er met getallen wordt gegoocheld alsof het niets is. De theoretische kennis die vereist is om de inhoud van het boek te begrijpen, beperkt zich gelukkig tot de basis van de statistiek. Niet nieuws zou je dan denken, maar weinigen zullen besef hebben van hoeveel kansberekeningen we dagdagelijks zouden kunnen gebruiken om allerlei fenomenen, gebeurtenissen en toevalligheden te verklaren.

Mazur maakt gebruik van een tiental verhalen waarin een serieuze portie toeval aan bod komt. Vervolgens schakelt hij zijn kennis als wiskundige in om naar een uitleg te zoeken: hoe kan iemand vier keer de lotto winnen, hoe groot is de kans dat je een boek dat je in de Verenigde Staten heb verkocht in Parijs terugvindt, et cetera. De eerste tien hoofdstukken concentreren zich op het duiden van deze verhalen en de analyse ervan. Daarna wordt het echter een pak minder interessant, want de laatste vijf chapiters beperken zich tot waanzinnig onwaarschijnlijke toestanden waarin het niveau van de schrijftaal bovendien ook de hoogte in schiet. Een pover einde van een geweldig interessant boek. Nadat je deze hebt gelezen, denk je ‘nooit niet meer’ na over het waarom en ‘hoe kan dat nu’ van het leven.