Lasagne

De smaak van een vers gemaakte lasagne valt in de verste verte niet te vergelijken met de variant die je voor een spotprijs in de supermarkt kan vinden. Die laatste optie is ideaal als low-budgetmaaltijd of als snelle hap, maar hier kom je meer over het echte werk te weten.

Zelf lasagne maken schrikte me altijd af omdat het me zeer tijdrovend leek en me een berg afwas zou opleveren. Na mijn eerste lasagne-experiment verdwenen beide angsten als sneeuw voor de zon. Een dik halfuur en twee vuile kookpotten later, had ik een overheerlijke verse lasagne op tafel getoverd. Deze moet wel nog een half uurtje de oven in natuurlijk, maar dat zijn letterlijk zorgen voor morgen.

Bovendien is dit gerechtje ideaal om de groenten in je frigo weg te werken. Onder andere champignons, selder, aubergine en nog zoveel meer kan je allemaal aan de bolognaisesaus toevoegen.

Ingrediënten (2-3 personen)

  • 1 doos lasagnevellen
  • 500 gram gehakt
  • 500 ml passata
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 2 wortels
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • +/- 400 ml melk
  • +/- 200 gram gemalen kaas
  • Peper, zout, nootmuskaat, oregano, tijm en rozemarijn (Dit is persoonlijk)

Bereidingswijze

Bolognaisesaus

  1. Zet een grote kookpot op het vuur. Stoof de ui en knoflook aan. Wanneer deze glazig zijn, bak je hieronder het gehakt.
  2. Snijd ondertussen de verschillende groenten in stukjes.
  3. Als het gehakt gekleurd is, voeg dan de groenten toe. Stoof deze goed mee aan.
  4. Giet de passata bij de vlees- en groentenmengeling. Kruid met peper, zout, oregano, tijm en rozemarijn. (Voeg naar smaak eigen kruiden toe, dit is persoonlijk).
  5. Laat de bolognaisesaus een halfuurtje rustig sudderen.

Kaassaus

  1. Smelt de boter in een kleine kookpot.
  2. Wanneer de boter volledig is gesmolten, meng je de hieronder de bloem.
  3. Wanneer je de geur van koekjes ruikt, voeg je al roerend de melk beetje bij beetje toe. Blijf goed roeren tot wanneer de saus kookt en je een dikke witte saus hebt.
  4. Kruid flink met nootmuskaat, een beetje zout en enkele druppels citroensap.
  5. Zet het vuur af en roer onmiddellijk +/- 100 gram gemalen kaas door de saus.

Lasagne

  1. Gebruik een ruime ovenschaal.
  2. Bedek deze onderaan met een klein laagje kaassaus.
  3. Vervolgens wissel je steeds af tussen een laag lasagnevellen en bolognaisesaus tot deze saus op is.
  4. Afsluiten doe je met een laag kaassaus over de laatste bolognaisesaus.
  5. Strooi bovenaan nog wat gemalen kaas voor een krokant korstje.
  6. Bak 30 minuten op 180°

Tip

De lasagne is extra lekker als je deze een dag op voorhand maakt en een nachtje in de koelkast bewaart. Strooi dan de gemalen kaas er pas over net voor de lasagne in de oven gaat.

Smakelijk!

Recente Berichten

Recente Reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Anne en Michael Written by: