“Gij zijt ne groten eter”, hoor ik regelmatig wanneer we met vrienden of familie samen eten of ergens een takeaway bestellen. Dat is niet altijd een probleem, maar geloof me gerust wanneer ik jullie vertel dat m’n portefeuille daar weleens onder lijdt. Vooral sushi-avondjes worden verschrikkelijk duur wanneer je toch voor minstens twee personen alleen verorbert, dus probeer ik de JustEat-website echt te vermijden. Groot was dan ook mijn vreugde toen er een Social Deal in mijn mailbox belandde waarmee ik bij Sushi All Day in Leuven kon gaan eten. Voor net geen € 20 kan je 3,5 uur lang van verse sushi en warme gerechtjes genieten, inclusief koffie, sake en een bolletje ijscrème als dessert. Een klein gokje, de zaak is vrij recent geopend, maar een collega wist me te vertellen dat alles echt wel vers was. Ik bestelde twee bonnetjes, die in de vorm van QR-codes in de Social Deals-app verschenen, en trok dus naar het Alfons Smetsplein in Leuven om van de rauwe visjes te genieten.

De ontvangst was hartelijk; wij, een kameraad en mezelf, waren de eerste klanten en nadat onze QR-codes waren ingescand, mochten we zelf een tafeltje uitkiezen. Het principe in Sushi All Day is simpel: je krijgt een papiertje met alle gerechtjes op, met daarnaast vijf kolommen om kruisjes in te plaatsen. Je mag dus in maximum vijf rondes zoveel als je wil eten, maar er wordt wel aan zowel het milieu als voedselverspilling gedacht. Per sushi die je niet opeet, moet je namelijk € 1 betalen, en warme gerechtjes zoals loempia’s kosten € 2. Drank betaal je wel, en zo begonnen wij met een Duveltje om de drukke werkdag achter ons te laten.

Vrijwel alle sushi die je zou willen bestellen, wordt in dit restaurant opgediend. De traditionele maki-rolletjes en nigiri-hoopjes zijn van de partij, alsook tientallen warme gerechten en de overheerlijke dragon rolls. Althans, in elk ander sushirestaurant is dat mijn absolute favoriet, ditmaal werd ik echter serieus teleurgesteld. Dit normaal warme gerecht werd koud geserveerd en krokant waren ze ook niet, al leek de buitenrand wel knapperig bedoeld te zijn. Nu, alles kan niet perfect zijn en algemeen bekeken was de sushi vers, smaakvol en gevarieerd. Ook de bediening mag gecomplimenteerd worden, want de verantwoordelijke serveerster doet alles met de glimlach op haar gezicht. Nederlands spreekt ze niet, maar gelukkig weet ik me als leerkracht Engels ook in andere talen te behelpen.

Dat was op een bepaald ogenblik echt wel nodig. Vrij snel nadat we onze tweede ronde hadden ingevuld en afgegeven, kregen we de warme hapjes geserveerd. Zoals gezegd is de service echt uitstekend, maar de koude sushi die volgde, leek niet volledig overeen te komen met onze bestelling. Concreet troffen we echter slechts twee ‘foute’ brokjes aan, dus in plaats van moeilijk te doen, aten we gezellig verder. Een tiental minuten later kwam de serveuse echter met een tweede, quasi identieke schotel, die we zogezegd hadden besteld. Niet was natuurlijk minder waar, enfin, om een lang verhaal kort te maken was de eerste schotel dan toch niet voor ons bedoeld. Niemand in het restaurant, dat ondertussen aardig was gevuld, had echter iets tegen het personeel gezegd, waardoor wij ons van geen kwaad bewust waren. Plotseling stond er wel een volle schotel op onze tafel, terwijl we nog een halve plateau sushi in voorraad hadden. De vrouw vroeg of dit een probleem was. Wij, braaf dat we zijn, zeiden van niet, op voorwaarde dat we niets zouden moeten bijbetalen als niet alles werd opgegeten (wat ook niet lukte)… Ze ging akkoord en zo kabbelde het fijne avondje verder.

Na de – ogenschijnlijk natuurlijk – kilo sushi mochten we nog een dessert kiezen. Het groene thee-ijs en het zwarte sesamijs was niet voorradig, dus opteerde ik voor het traditionele vanillebolletje crème. Dat was echter op meerdere plaatsen grijs ‘verkleurd’. Bijzonder vreemd, een lepel geeft normaal en hopelijk geen kleur af, en ook binnenin het bolletje zat vrij veel diepvriezerijs. Te hard bevroren met andere woorden, wat toch niet zo smakelijk is. De avond eindigde met een slappe koffie en straffere slok sake, die in vrij uitdagende glaasjes werden geserveerd. Dat zie je hieronder. Voor € 20 hebben we hier goed gegeten, maar de volle pot, € 40 volgens Social Deal, zou ik er niet aan geven. In het restaurant, op de menukaart, wordt echter 24,90 euro als prijs voor het all-indiner aangegeven, wat dan wel te doen is.