Wanneer je het internet aanwendt om de beste ‘must see’-series van Netflix op te zoeken, gaat Top of the Lake niet meteen in het oog springen. Geen van beide regisseurs die de serie hebben gemaakt klinken bekend in de oren, en ook de acteurs behoren niet tot de gekendste performers waaraan je verschillende topseries kan linken. Elisabeth Moss, de hoofdrolspeelster, kan je eventueel wel uit Mad Men kennen, grotere namen moet je zeker niet verwachten.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Homeland of The Blacklist betrapten we ons niet op marathonsessies, want de afleveringen duren altijd rond het uur en eigenlijk gebeurt er best weinig; ook de cliffhangers geven weinig reden tot binge watching. Voor Anne werd het naar het einde toe zelfs een kleine worsteltocht, zij was opgetogen toen aflevering 7 erop zat, ik wilde toch sowieso weten hoe het plot zou worden opgehelderd. Het hele verhaal draait namelijk om Tui, een twaalfjarig Nieuw-Zeelands meisje dat verdwijnt nadat ze eerder zwanger middenin een ijskoud meer werd aangetroffen. Robin Griffin, een politiedetective die toevallig in deze regio op vakantie is, smijt zich op het dossier, want ze wil koste wat het kost ophelderen waar het meisje naartoe is en vooral: wie is nu in hemelsnaam de viezerik die deze schattige tiener heeft bezwangerd en dus verkracht?

Die zoektocht brengt je in contact met duistere geheimen, drugdealers en zatte cafégevechten. Daarnaast dool je als kijker meermaals rond in de verlaten maar prachtige Oceanische natuur, waar initieel geen spoor van Tui te vinden is. Hoe het allemaal afloopt gaan we hier natuurlijk niet vertellen, daarvoor moet je de zeven aflevering zelf eens bekijken, maar wat ons vooral intrigeert: komt dat tweede seizoen er nu of niet? Met als ondertitel China Girl zou dit seizoen in 2017 op de buis moeten komen. Elisabeth Moss keert terug als Robin Griffin en daarnaast mogen we ook Gwendoline Christie en Nicole Kidman aan de cast toevoegen. Vooral Kidman is een grote naam, wat toch verbazend is voor zo’n onbekendere serie. Wordt hopelijk vervolgd!