IJzige temperaturen staan soms gelijk aan knus binnenblijven. Geheel onterecht, want er bestaat geen meer pure vorm van genieten dan het wandelen doorheen bevroren landschappen. Krakende ijsschotsjes, witte graslanden en ritselende vogels op zoek naar voedsel; de geoefende wandelaar kent het ongetwijfeld. Nooit geprobeerd? Dan wordt het hoog tijd om ook in deze tijd van het jaar de natuur te gaan bewonderen.

Wie in de nabije omgeving geen bossen heeft om in te wandelen, hoeft vaak niet ver te rijden om middenin onze mooie natuurlandschappen te belanden. Als je pas bent verhuisd, of geen weet hebt van mooie wandellocaties, kan je de Wandelknooppunt-website gebruiken om bewegwijzerde routes te vinden. Via de gebruiksvriendelijke site kan je bovendien eenvoudig routes samenstellen, uitprinten of naar de mobiele applicatie exporteren, zodat verdwalen volledig verleden tijd is. Hoe de app werkt, lees je in onze stap-voor-stap-uitleg.

Eenmaal op pad vergeet je onmiddellijk de dagdagelijkse sleur die iedereen weleens overvalt. Wij komen echt tot rust en wandelen doorgaans tussen de 6 en 8 kilometer. Anderhalf uur later zit je boordevol energie om de nieuwe werkweek aan te vatten en heb je regelmatig leuke verhalen om met vrienden of familie op te rakelen. Achtervolgd worden door een loslopend paard, dat eigenlijk in draf achter een merrie aan spurtte, eekhoorns spotten die dolgelukkig een eikel aan het verorberen zijn of de vele vogels die elkaar toeroepen … We worden er intens gelukkig van.

Het feit dat je dankzij de wandelknooppunten, een welgemeende dankuwel daarvoor Toerisme Vlaanderen, vooraf routes kan uitstippelen, schept ook rust in je hoofd. Je kan bepaalde drukkere punten vermijden (kruisingen middenin dorpskernen bijvoorbeeld), voor onverharde wegen opteren of net geasfalteerde straten nastreven. Die zijn wel in de minderheid, want het opzet is echt om je de ongerepte natuur in te sturen. Hieronder nog enkele sfeerfoto’s, waaruit hopelijk duidelijk wordt hoe zalig zo’n winterse wandeling!