“Meer dan 8.000 km wandelplezier!” Daarmee pakt www.wandelknooppunt.be uit, en hoewel we de 32 beschikbare wandelnetwerken nog niet allemaal hebben verkend, zitten er pareltjes tussen de uitgestippelde routes. Toerisme Vlaanderen stelt de wandelingen op drie manieren beschikbaar, en aangezien we anno 2017 bijna allemaal met een smartphone rondlopen, maken wij regelmatig van de meest digitale manier gebruik om de knooppunten met elkaar te verbinden. Hoe dat concreet te werk gaat? Lees gerust verder…

Online kan je een aantal stafkaarten aankopen die je doorheen de verschillende regio’s laten wandelen. Wie, net zoals wij, liever van de digitaal beschikbare tools gebruikmaakt, kan indien gewenst nog steeds een ouderwetse, door sommigen als authentiek ervaren ‘kaartje’ uitprinten, maar ook honderd procent digitaal behoort tot de mogelijkheden. Daar gaan we hier dieper op in. Via de Wandelknooppunt-site kan je namelijk perfect routes uitstippelen en deze vervolgens naar de mobiele applicatie exporteren, zodat je onderweg naar je smartphone kan teruggrijpen als je de juiste volgorde van de knooppunten bent vergeten. Daarvoor moet je natuurlijk de app eerst installeren, en dat zowel voor iOS (iPhones) als Android.

Nadat de app op je smartphone staat, kan je makkelijk je eerste wandeling uitstippelen. Eenmaal het programmaatje is opgestart, druk je op Routeplanner om een Google Maps-achtige weergave van je nabij omgeving te krijgen. Door verder uit te zoomen, krijg je alle wandelnetwerken in Vlaanderen te zien. Eenmaal je een geschikte locatie hebt gevonden, dien je wel terug in te zoomen om de knooppuntnummers te laten verschijnen. Het eerste knooppunt dat je selecteert, wordt automatisch als startpunt aangeduid. Daarna kan je zoveel extra punten als gewenst toevoegen en er al dan niet een cirkel van maken, waarbij je eindpunt aan je startpunt gelijk is. Bovenaan past de applicatie automatisch de huidige afstand van de wandeling aan en wanneer je klaar bent, kan je onderaan via het diskette-icoon je selectie bewaren. De naam die je aan de wandeling toekent, wordt wel aan enkele voorwaarden onderworpen: minstens vijf karakters, en enkel letters/cijfers zijn toegestaan. In onderstaand voorbeeld wordt dat bijvoorbeeld ‘4kmWezemaal’.

Indien je tijdens het uitstippelen van de route een foutje maakt, kan je het pijltje terug (links beneden) gebruiken om een stap terug te gaan. Het vuilbakje wist alle progressie, en de functie van de diskette ken je ondertussen. Het papiertje lijst alle te volgen knooppunten op, en het locatiesymbool laat de kaart naar je huidige locatie verspringen. Er zitten daarnaast nog enkele nuttige functies in de applicatie, en die vind je rechts bovenaan onder de drie ‘vierkantjes’.

Langs die weg kan je namelijk routes importeren die je op de website hebt aangemaakt. Probeer zeker eens de QR-code hieronder te scannen, om de voorbeeldroute uit dit artikel naar je smartphone te importeren. Ook de Navigatiemodus is goud waard, want hiermee schakel je Google Maps in om naar de startlocatie van je wandelroute te rijden. Dat is uiteraard niet altijd even makkelijk, maar doorgaans arriveer je op enkele minuten wandelen van het dichtstbijzijnde wandelknooppunt.

Als je nog vragen hebt over het gebruik van de applicatie of de website, kan je ons via sociale media bereiken (rechts bovenaan de website), of je stuurt een mailtje naar infoATeatplayworld.be. Veel wandelplezier!